Implementarea Sistemului Garanție-Returnare reprezintă o a doua pârghie prin care producătorii își pot îndeplini obligația legală de a recicla cantitățile introduse pe piață. În aceste condiții, Asociația OIREP Ambalaje trebuie să se axeze pe creșterea colaborării cu autoritățile publice locale pentru că în gestionarea OIREO-urilor rămân peste 70-75% din ambalajele introduse pe piață. Declarațiile îi aparțin lui Geanin Șerban și au fost făcute în cadrul conferinței Recycle Now.
“Sistemului Garanție-Returnare în România impactează fiecare jucător care-și desfășoară activitatea în gestionarea deșeurilor de ambalaje. Pentru noi, ca și Asociație, OIREP Ambalaje, privim implementarea Sistemului Garanție-Returnare ca o a doua pârghie prin care producătorii își pot îndeplini obligația legală de a recicla cantitățile introduse pe piață și știm foarte bine că la nivelul Uniunii Europene există o creștere substanțială a acestor obiective. Este un prim prag în 2025 și următorul în 2030, astfel încât fiecare stat membru să poată să analizeze, să constate că poate să găsească soluții, să le implementeze și aceste soluții să dea și rezultate”, a precizat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Abalaje.
Odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare, Asociația OIREP Ambalaje a stabilit prioritatea și ce are de făcut pe viitor.
“Ne-am dat seama că trebuie să ne axăm în continuare pe creșterea colaborării cu autoritățile publice locale pentru că și după apariția SGR în gestionarea noastră rămân peste 70-75% din ambalajele introduse pe piață. Și singura direcție de unde putem crește cantitățile colectate, ajunse la reciclare, este din zona deșeurilor municipale unde știți foarte bine că, neexistând peste tot și ineficientă această colectare separată, avem speranța că putem să găsim soluții împreună cu autoritatea publică locală”, a mai declarat Șerban.
În prezent, OIREP-urile proiectează un mecanism de tip “clearing house”.
“Noi suntem împreună cu celelalte organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului într-un amplu proces de proiectare a unui mecanism de tip clearing house astfel încât să obținem trei obiective principale. În primul rând, ne dorim ca prin acest mecanism să reușim să finanțăm întreaga cantitate de deșeu municipal de ambalaje colectată de către operatorii de salubritate pe întregaa durată a anului – este foarte important ca ei să fie siguri că vo primi bani pentru activitatea depusă. Ne dorim creșterea cantităților ajunse la reciclare din acest flux dar în acelai timp ne interesează și o eficiență economică astfel încât producătorii să plătească un serviciu care să fie corelat atât ca și cantitate cât și în ceeace privește costurile”, a concluzionat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.
Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.
CITEȘTE ȘI: